Agility Studium

Mentalitet: Harmonia

Publicerad 2012-11-05 19:28:00 i

Jag har upptäckt att jag inte kan göra två saker samtidigt. Antingen får jag ha halvkoll på hunden och peppa honom genom banan eller så är jag lugnare och har full koll på honom. Jag väljer det senare.

Tillsammans med mina hundar vill jag uppnå vad de antika grekerna kallar för "harmonia". Harmonia översätts många gånger felaktigt till "harmoni" vilket inte är rätt. Harmonia ligger närmare "två delar som sitter perfekt ihop", d.v.s. typ fog. Harmonia har inget med samklang eller liknande att göra.
Det stämmer att ett ekipage kan vara i harmonia men inte harmoni när de tävlar.

Med den nya regeln som tillåter ett ekipage att stanna kvar i 1an eller 2an så länge de önskar, ger alla icke- klass3 ekipage en chans till att hitta harmonia innan de klassar upp sig. Med harmonia kan man lita på sin hund i nästan alla situationer. Det är därför man idag kan sätta högre krav på nya klass3 ekipage. Om du inte litar på din hund och upplever er som en enhet på banan, varför är ni då i klass3? Givetvis finns det många anledningar till att man klassar upp sig i 3an utan att vara i harmonia vilka jag inte vill gå vidare i.

Den vanligaste fällan tror jag är att man upptäcker att man har en väldigt duktig hund som mycket väl skulle kunna hävda sig i toppen av klass3. Men på grund av sin egen ivrighet, och kanske ibland naivitet, gör man misstaget att starta klass2 så fort som möjligt och därefter klass3 så fort som möjligt. Det innebär att en talangfull unghund kommer att vara i klass tre redan efter första tävlingssäsongen.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela